Bye bye edtech & HR tech, welcome learntech

Gisteren startte Supernova, het Walhalla van alle nieuwe technologie. AI, Blockchain, Internet of things en andere technologieën zullen veelvuldig de revue passeren. De vraagt die de laatste weken veelal terugkomt is hoe ingrijpend de volgende technologieën zullen zijn op ons dagelijks leven. Een van de meest bediscussieerde topics hierbij is de impact op de arbeidsmarkt en het effect op jobdestructie en jobcreatie. Al te vaak wordt technologie, innovatie en digitalisering gepositioneerd als een op ons afkomend gevaar waarvan we de impact niet kunnen inschatten. Dat het moeilijk is om tot in detail te voorspellen wat er zal gebeuren is waar. Wat we wel weten is dat die technologie ons een ongelofelijk potentieel aan mogelijkheden zal geven om iedereen (hetzij ene werknemer, franchisehouder, startup, student ondernemer) te ondersteunen om opties te verkennen en te benutten op de arbeidsmarkt. De vraag is dan hoe?  Het pleidooi voor levenslang leren is al meermaals gemaakt en het hoeft nog weinig betoog dat de aanpasbaarheid op de arbeidsmarkt van iedereen essentieel zal zijn.  Nochtans wordt het inzetten van technologie huidig netjes gescheiden tussen edtech en HRtech hoewel applicaties en ideeën helemaal verzoenbaar zijn.  Vandaar een warme oproep om niet langer te spreken van edtech of HR tech maar learntech.

 

Wat zijn de toepassingen dan van learntech?

Voor iedere lerende (hetzij een werknemer, student, ondernemer)  kan technologie vooreerst ingezet worden als leermethode.  Denk hierbij aan het VR als instrument om competenties gesimuleerd aan te leren. Het kan hierbij zowel om beroepsgerichte competenties gaan, zoals bijvoorbeeld het omgaan met gevaarlijk materiaal, als om generieke competenties, zoals bijvoorbeeld klantvriendelijkheid. Een ander voorbeeld is het gebruik van allerhande wearables waarbij als het ware een realtime mentor bij de lerende staat. Aan de hand van een google glass kunnen bijvoorbeeld instructies gegeven worden aan een operator. Een andere mogelijkheid zijn de MOOCs waar je gratis toegang krijgt tot de beste cursussen wereldwijd.

Naast het gebruik van technologie als leermethode kan technologie ook ingezet worden in de ganse omkadering van de loopbaan.  Waarom zou iedereen niet via  AI leeropportuniteiten kunnen krijgen of een indicatie krijgen wanneer het nodig is om nieuwe competenties te verwerven. Een andere mogelijkheid bestaat in een matchingstool met een aanbod van leertrajecten en werkgevers op maat. Waarom Blockchain technologie niet gebruiken om alle certificaten of diploma’s bij te houden in een individueel portfolio. Aan mogelijkheden dus geen gebrek. Vandaar een warme oproep aan alle technologiefans die op Supernova rondlopen, geen HR tech of edtech maar voluit gaan voor learntech.

Leave a Reply